Latvijas sociālo darbinieku biedrība

Mēs veidojam sociālo darbu Latvijā!

2014.gada pirmā LM Sociālā darba speciālistu sadarbības padomes sēde

2014. gada 25. martā notika šajā gadā pirmā LM Sociālā darba speciālistu sadarbības padomes (turpmāk – Padome) sēde.
Sēdes dalībnieki tika iepazīstināti par politikas plānošanas dokumentā „Profesionālā sociālā darba attīstības pamatnostādnes 2014.-2020. Gadam” plānotajām aktivitātēm 2014. gadā un šā gada pirmajā ceturksnī paveikto.
Informāciju sniedza LM Sociālās iekļaušanas un sociālā darba politikas departamenta darbinieces Ilze Skrodele- Dubrovska un Dace Zvirgzdiņa. Sēdē piedalījās arī Sociālo darbinieku biedrības valdes locekle Mārīte Šīre un RD Labklājības departamenta Sociālās pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Moors.

2014. gadā paredzēts:


Organizēt metodiskā atbalsta pasākumus:

  1. Labklājības ministrijas, sociālo dienestu un sociālā darba speciālistu metodiskās sanāksmes, kuras paredzēts uzsākt šā gada septembrī.
  2. Vasaras skola sociālajiem darbiniekiem no 24.07.2014.-25.07.2014.
  3. Turpināt organizēt konkursu „Labākais sociālais darbinieks Latvijā”

Saskaņot tiesību aktos noteiktās normas par sociālo darbu:

  • Grozījumi likumā „Par pašvaldībām”, izteikt 15. panta pirmās daļas 7. punktu šādā redakcijā- nodrošināt iedzīvotājiem profesionālu atbalstu sociālo problēmu risināšanā, iespēju saņemt sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību. Kaut arī problēma, ka likumā „Par pašvaldībām” 15. Panta 7.punktā sniegtais funkcijas formulējums ir novecojis un neatbilst Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā lietotajai terminoloģijai un likuma garam, LM vadības uzskats ir šobrīd šo priekšlikumu nevirzīt.
  • Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, 13. pantu papildināt „Valsts piedalās ar sociālā darba speciālistu supervīzijas un profesionālās pilnveides nodrošināšanu pašvaldībās saistīto izdevumu finansēšanā 50% apmērā” likumā dot uzdevumu MK noteikumos noteikt kritērijus izdevumu noteikšanai, kā arī valsts līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību. Šis ir iekšējā saskaņošanā, cerams, drīzumā tiks virzīts uz valsts sekretāru sanāksmi. Tāpēc ir LM juristi lūguši arī grozīt likumā supervīzijas definīciju, kas atbilstu Profesiju klasifikatorā minētajam. Ideālā variantā tas stātos spēkā no 2015.gada – no struktūrfondiem, tā šobrīd tiek plānots.

Tāpat Labklājības ministrijas iekšējā saskaņošanā ir grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 1. panta pirmās daļas 28.puktā par supervīziju, grozījumi Profesiju klasifikatorā.

Nodrošināt studiju un studējošo kredītu dzēšanu no valsts budžeta līdzekļiem
Studiju un studējošo kredītu dzēšanas komisija 2014. gada 27. janvārī ir nolēmusi dzēst studējošo kredītu 37 no 46 iespējamiem sociālā darba speciālistiem.
Dzēsts studiju kredīts 281 no 298 iespējamiem sociālā darba speciālistiem.
Pašlaik sagatavošanā ir priekšlikumi par 2014. gada pretendentiem.

Pilnveidot valsts budžeta finansēto studiju vietu piešķiršanas principus
2013. gada 19. decembra AIP sēdē jau ir akceptēts valsts budžeta finansēto studiju vietu sadalījuma projekts 2014. gadam. Labklājības ministrija lūgusi Izglītības un zinātnes ministriju un AII skaidrot kritērijus un pamatojumu sadalījumam starp augstskolām, kas sagatavo sociālā darba speciālistus. Par šo jautājuma izvērsās plaša diskusija, jo sociālajos dienestos trūkst sociālo darbinieku. Jautājums, kurai ministrijai jābūt atbildīgai par sociālo darbinieku sagatavošanu, un kur paliek izglītību ieguvušie sociālā darba speciālisti, kāpēc viņi nestrādā savā specialitātē.
Papildus informācija Labklājības ministrijas mājas lapā: http://www.lm.gov.lv/text/2664

Informāciju sagatavoja M.Šīre

Komentāru iespēja šobrīd ir liegta.